Gem de bedste stunder med et DSLR kamera
Selvom dit mobilkamera hele tiden forbedres, kan et digitalt spejlreflekskamera (DSLR) give dig billeder, hvor kvaliteten bare er meget bedre. Læs her om det digitale spejlreflekskamera, der giver din mobil baghjul.
Når du er kommet hjem fra din drømmeferie, og kufferten er pakket ud, så er der ikke noget så skønt som at kunne bladre i et fotoalbum. Her kan du mindes alle de gode stunder, du har haft ude i verden eller måske i dit sommerhus ved Vesterhavet. Og med sociale medier som Facebook og Instagram har du ovenikøbet mange gode muligheder for at dele billederne med andre venner og familie.
Derfor er det også ekstra fedt, hvis dine billeder sidder lige i skabet – og det har de alle muligheder for at gøre, hvis du tager dem med et digitalt spejlreflekskamera.
Har du for eksempel bevæget dig op i et bjerglandskab, kommer du ikke udenom en god vidvinkel, hvis du vil have de store vidder ned på dine billeder. Med et DSLR kamera får du virkelig en hobby, der gør det muligt for dig at være kreativ på et meget højt plan.
Hvad er et digitalt spejlreflekskamera?
Et Digital Single-Lens Reflex (DSLR) kamera er en digital udgave af et spejlreflekskamera også kaldet SLR (single-lens reflex). De fleste gamle analoge kameraer, der brugte film, er SLR kameraer. Det klassiske spejlreflekskamera er bygget op med et system af spejle og prismer, der sikrer, at det motiv, du ser i dit kamera, er helt identisk med det endelige billede, du tager.
I de nye DSLR kameraer er det dog ikke længere spejle og prismer, der leder op til søgeren, da den er blevet digital. Det betyder, at du nu kigger direkte igennem objektivet på samme måde som med et mindre kompaktkamera. De digitale kameraer kom for alvor på markedet i løbet af 1990’erne, og ret hurtigt derefter var det slut med de gammeldags kameraer, hvor filmene skulle fremkaldes i et mørkekammer.
Canon var med deres EOS 300D fra 2003 de første, der sendte et digitalt spejlreflekskamera på markedet til en pris på under 10.000 kr. Storkonkurrenten Nikon fulgte dog ret hurtigt efter med lignende modeller.
Hvorfor skal jeg købe et DSLR kamera?
Den store fordel ved et DSLR kamera er, at det tager meget skarpere billeder, end dit almindelige digitalkamera eller det kamera, der er på din smartphone. Derudover kan du vælge mellem et hav af forskellige objektiver til at tackle de mange forskellige behov, du møder undervejs.
Kameraet har den kæmpe fordel, at du hele tiden kan udbygge det med nye objektiver, efterhånden som du bliver en mere rutineret fotograf. Udstyr som vidvinkel, teleobjektiv eller en flashgun kan gøre dit kamerahus til lige netop det DSLR kamera, som opfylder dine ønsker og behov.
Er et DSLR kamera også for nybegyndere?
Ja. Et DSLR kamera er et godt valg for dig, der gerne tager skridtet videre fra at tage billeder med et kompaktkamera eller din mobiltelefon. Kameraet er udstyret med et væld af smarte af auto modes funktioner, der kan hjælpe dig godt i gang med at tage billeder som nybegynder. Når du bliver en mere rutineret fotograf, kan du altid skifte over til at benytte de kreative betjeningsmuligheder, som et DSLR kamera også indeholder.
Du kan med fordel starte ud med et 18-55 mm objektiv, da det både er velegnet til portrætter og landskaber. Køber du et kamera af mærket Canon eller Nikon, vil du i det enkelte mærke kunne finde alle de objektiver, der opfylder dine behov. Men det er faktisk også muligt, at parre et objektiv med dit kamera, selvom begge dele ikke kommer fra det samme mærke.
Er der en grund til at investere i et DSLR kamera?
Om du skal købe et DSLR kamera afhænger af din interesse for at fotografere. Et DSLR kamera tager billeder, hvor den tekniske kvalitet virkelig er god sammenlignet med både lommekameraet og mobiltelefonen. Til gengæld kan det også være lidt besværligt at slæbe rundt på et DSLR kamera, når du for eksempel er på ferie. Endelig koster et DSLR kamera også mere end de små kompakte kameraer.
Hvilket DSLR kamera skal jeg vælge?
De to hovedmærker indenfor DSLR kameraer er Canon og Nikon, der begge produceres i Japan. Men du kan også få gode DSLR kameraer fra for eksempel Sony eller Pentax. Spørger du en fotojournalist, vil du sikkert få det svar, at det er et spørgsmål om religion, hvilket kamera du skal vælge. Mange professionelle fotografer starter da også karrieren med enten et Canon eller Nikon kamera, og så holder de sig som regel til det samme mærke resten af livet.
Er du i tvivl om, hvilket kamera du skal vælge, kan du gå ind i en fotoforretning og prøve dig frem. Her kan du se, hvilket kamera der ligger bedst i din hånd, og hvilket kamera der har den bedste brugerflade. Både Canon og Nikon har begge et fantastisk udvalg af objektiver at vælge imellem, og mange af deres modeller har næsten identiske tekniske specifikationer.
Da Canon de senere år har haft en større markedsandel, findes der mere brugt udstyr på markedet til dette mærke – det kan du have med i dine overvejelser, hvis du overvejer at kigge efter brugte objektiver.
Kan mit DSLR kamera uploade direkte til de sociale medier?
Ja, på en måde. Langt de fleste nyere DSLR kameraer er udstyret med WiFi, så du kan koble dit kamera sammen med din mobiltelefon. Med mobilen kan du så uploade dine billeder på de sociale medier, straks du har taget dem.
Kameraerne kan også bruges til at optage video på, hvilket gør dem perfekte til dig, der blogger på en YouTube konto. Er du nervøs for at miste dine billeder undervejs, kan du også lægge dem direkte op i en virtuel sky. Så har du sikret billederne, hvis dit DSLR kamera skulle blive stjålet eller ødelagt undervejs.
Overlever DSLR kameraet?
Da smartphonen kom på markedet, fik alle lige pludselig et kamera i hænderne. Det betyder, at du ikke længere kan opleve for eksempel en koncert, uden at der er nogle i blandt dig, der står og fotograferer med deres mobilkamera. Men et DSLR kamera kan stadigvæk så meget mere rent fotografisk. Den tekniske kvalitet her er simpelthen langt bedre, end den din mobil kan levere. Det mest sandsynlige er derfor, at DSLR kameraet også er her i fremtiden. Det leverer en billedkvalitet, du ikke får andre steder.
Til gengæld tyder meget på, at de stadig bedre mobilkameraer er ved at udkonkurrere de små lommekameraer.